V-ati decis sa achizitionati o incuietoare inteligenta... dar care? Modelele prezente in prezent pe piata difera prin constructie, surse de alimentare sau caracteristici. Aflati opt lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti despre o yala inteligenta inainte de a o achizitiona. Acestea sunt informatiile pe care trebuie sa le analizati pentru a lua cea mai buna decizie.

Marcile de incuietori smart vorbesc mult despre caracteristicile produselor lor sau despre modul in care acestea va vor transforma viata de zi cu zi. Fiecare model utilizeaza diferite tehnologii pentru fiecare solutie in parte. Ar trebui sa stiti cum difera intre ele si sa va asigurati ca ceea ce cumparati este ceea ce aveti nevoie.

Gasiti mai jos aspectele pe care fiecare producator de incuietori inteligente trebuie sa le rezolve atunci cand isi dezvolta produsul. Configuratiile acestor elemente fac diferente intre marci si modele. Puteti compara fiecare solutie si caracteristica in parte pentru a alege cea mai buna incuietoare inteligenta conform cerintelor dvs.

Instalare

Nu orice incuietoare inteligenta se potriveste usii dvs. Fiecare model sau brand incearca sa fie cat mai versatil posibil, dar acoperirea tuturor tipurilor de incuietori este imposibila. 

Exista trei moduri principale de a instala o incuietoare inteligenta.

i. Inlocuirea completa a incuietorii si broastei actuale

Cea mai invaziva instalare presupune inlocuirea intregului mecanism de blocare. Aceasta instalare presupune de obicei anumite scule specifice si in cazul in care doriti montaj propriu si aveti cunostintele necesare, investitia in procurarea uneltelor implica un cost destul de ridicat.

ii. Cilindru dedicat

Aceasta varianta presupune de obicei inlocuirea cilindrului si schimbarea cheilor. Aceasta solutie se aplica la o gama foarte variata de usi si este invizibila din exteriorul locatiei. Asigurati-va ca cilindrul pe care il utilizati este certificat cu un standard de siguranta.

iii. Suport cheie

Poate fi cel mai versatil si mai usor de instalat. Se instaleaza din interior, utilizand cheia actuala a cilindrului. Inainte de a achizitiona, asigurati-va ca cilindrul dvs. este dotat cu functie de urgenta: verificati daca puteti deschide cu o cheie din exterior atunci cand o alta cheie este introdusa din interior. Majoritatea cilindrilor s-ar putea sa nu functioneze in acest fel si in aceste cazuri se necesita inlocuirea lor.

Alegerea solutiei adecvate si instalarea acestuia este, in general, cea mai grea parte a utilizarii si montarii incuietorilor inteligente. Asigurati-va ca producatorul ales de dvs ofera manual(limba romana, etc) sau ghiduri video – sau chiar serviciu de instalare. Dupa aceea, utilizarea incuietorii inteligente este foarte usoara si comoda.

Alimentarea electrica

Incuietorile inteligente nu sunt conectate de obicei la reteaua de alimentare cu energie electrica. Exista doua optiuni ale sursei lor de alimentare: cu baterii inlocuibile(CR123, AA, etc) sau cu un acumulator reincarcabil. Trebuie sa va asigurati cat functioneaza cu un set de baterii si sa verificati daca producatorul ofera un interval de timp aproximativ, specifica numarul de cicluri de utilizare, interval de timp, etc pentru a calcula un cost de utilizare in timp.

Schimbarea bateriilor

Sun rapid si usor de inlocuit? Ocupa mult volum, astfel incat design-ul si forma incuietorii sa nu aibe de suferit? Dureaza si costa mai putin incarcarea unui acumulator?

Cel mai mare risc vine din dificultatile tehnice de a evalua cat de multa energie este in baterii. Cel mai bine ar fi sa va aprovizionati cu un stoc de baterii extra si sa le inlocuiti ori de cate ori este nevoie. Este posibil sa nu fie cea mai buna solutie atunci cand yala smart urmeaza a fi utilizata pentru o inchiriere pe termen scurt sau intr-un birou.

Acumulator reincarcabil

Verificati daca va puteti utiliza incuietoarea atunci cand se reincarca sau daca trebuie sa demontati acumulatorul sa sa scoateti incuietoarea de pe usa pentru a face acest lucru. E bine sa stiti cat dureaza atat incarcarea, cat si demontarea/montarea.


Mecanica

Este locul in care tehnologia inteligenta controleaza si roteste mecanismul din incuietoarea usii. Fiti atent la aspectele prin care marcile difera unele de altele.

Materialul

O incuietoare inteligenta poate fi realizata din metal sau plastic – si asta se aplica nu doar capacului exterior, ci si mecanismului acestuia. Angrenajele folosesc multa forta pentru a actiona incuietoarea si va puteti astepta la modul in care diferitele materiale afecteaza uzura sau riscul de deteriorare.

Zgomot

Motorul incuietorii inteligente poate functiona zgomotos si emite aceste sunete la fiecare utilizare, de multe ori pe zi. Luati in considerare daca intrarea / iesirea dvs deranjeaza. 

Putere

Incuietorile nu functioneaza la fel si pot necesita cantitati diferite de forta necesara pentru actionare. O unitate cu putere mai mica s-ar putea sa nu se descurce cu o usa grea, etc. Va recomandam sa reglati usa si mecanisemele atat in momentul instalarii incuietorii, cat si periodic sa efectuati anumite reglaje si lucrari de intretinere pentru a prelungi durata de viata a bateriei.

Viteza

O secunda poate parea nimic. Dar fiecare in plus pentru functionarea incuietorii inteligente conteaza. Cat timp aveti nevoie sa deblocati usa manual si sa plecati? Puteti masura acest lucru si il puteti compara cu parametrii incuietorii inteligente. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra rutinei dvs de zi cu zi.

Deblocarea automata

Este una dintre cele mai bune caracteristici ale unei incuietori inteligente: deblocarea automata cand va intoarceti acasa. Fiecare model de yala inteligenta abordeaza asta in mod diferit. De obicei, functioneaza cand te apropii de usa cu un smartphone in buzunar. De asemenea, trebuie sa stiti ca probabil nu functioneaza de fiecare data si poate fi o problema la multe modele de pe piata.

Unele marci de incuietori inteligente includ aceasta caracteristica, dar nu ca solutie incorporata, ci depind de alte sisteme smart home, etc.

Deblocarea

Poate parea evident – dar exista cateva aspecte care fac diferenta:

Din exterior:

De obicei, intrati in locatie prin functia deblocare automata sau comanda din app smartphone. Asigurati-va ca aplicatia mobila este rapida si usor de utilizat. Unele marci lucreaza si cu ceasuri smart si ofera widget-uri pe mobil, respectiv un buton pe care il puteti pune pe ecranul de pornire al telefonului.

Daca mai multe persoane va vor utiliza incuietoarea, analizati daca este usor pentru copiii sau angajatii dvs. Daca doriti sa controlati usa de la distanta, incuietorile inteligente utilizand de obicei protocol Bluetooth pentru criptarea datelor, va fi necesara achizitionarea unui bridge Wi-Fi care conecteaza incuietoarea la internet.

Daca trebuie sa utilizati uneori o cheie clasica(care sa actioneze tot mecanismul incuietorii), asigurati-va ca incuietoarea inteligenta permite acest lucru. Recomandam ca orice incuietoare inteligenta decideti sa achizitionati, sa va asigurati ca este dotata si cu cheie clasica(sunt multe modele pe piata la care se specifica ca sunt dotate cu cheie, dar aceasta de multe ori doar deblocheaza incuietoarea inteligenta ca orice alta metoda electronica si nu actioneaza toate elementele zavorarii usii – limba, bolturi, etc).

Din interior

Suntem obisnuiti sa parasim casa noastra rotind o cheie sau un buton. Acest lucru se poate schimba cu o incuietoare inteligenta! Unele pot functiona ca un buton obisnuit, dar altele se pot debloca doar prin simpla apasare a unui buton. S-ar putea ca unele modele sa nu fie foarte intuitive pentru spatii comune, apartamente inchiriate, toti membrii familiei, etc.

Mentinere/tragere ‘limba’ Broasca ingropata

Este pasul suplimentar de deblocare a usii - atunci cand incuietoarea roteste putin mai mult si deschide usa ca si cum ati apasa manerul usii. Aceasta caracteristica este utila in special atunci cand usa se deschide spre interior: cu deblocarea automata, puteti intra fara maini, doar impingand usa. Daca doriti sa utilizati acest lucru, asigurati-va ca incuietoarea inteligenta accepta acest lucru si ofera numeroase ajustari.

Este o caracteristica ABSOLUT necesara in cazul in care usa dvs nu are maner la exterior sau are un buton care nu se roteste.

Siguranta

O usa este granita casei. Trebuie sa va simtiti in siguranta si sa aveti incredere in protectia pe care o ofera incuietoarea inteligenta. Puteti cauta certificari si atestari acordate de institute externe, informatii despre criptarea digitala, autentificare si protocoale de siguranta, diferenta intre diferitele protocoale., etc, deoarece poate pare tentant sa eliminam anumite costuri spre exemplu cu un Bridge Wi-Fi, dar totusi majoritatea incuietorilor de top utilizeaza un protocol BlueTooth, Z-Wave sau ZigBee... si nu intamplator...

Integrarea cu sisteme smart home

Daca doriti sa sincronizati incuietoarea inteligenta cu un sistem integrat SMART HOME, trebuie sa verificati daca acesta este compatibil cu incuietoarea.

Cel mai bine ar fi sa rasfoiti recenziile utilizatorilor despre compatibilitatea sistemului – nu toate functiile functioneaza la fel la diferite marci. Sa presupunem ca integrarea casei inteligente nu este incorporata. In acest caz, ar trebui sa verificati daca producatorul publica API-uri publice si documentatie precisa. Aceste resurse fac posibila extinderea functiilor incuietorii dvs de catre comunitatea de dezvoltatori sau profesionisti smart home.

Suport

IoT si tehnologiile inteligente sunt in mod constant supuse unei dezvoltari rapide – este esential ca si software-ul incuietorii inteligente sa fie actualizat. Multe produse de pe piata nu indica o perioada de asistenta pentru actualizarea si extinderea software-ului. De asemenea, merita sa vedeti daca incuietoarea inteligenta se actualizeaza automat, astfel incat sa functioneze cat mai bine posibil - fara sa va ganditi la asta.

Daca sunteti interesat, vedeti daca producatorul incuietorii (Yale, Tedee, Nuki, Danalock, etc) pe care doriti sa o achizitionati ruleaza un forum si un birou de asistenta, precum si istoricul actualizarilor de firmware.

Credem ca acestea sunt lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a alege deplin informat o incuietoare inteligenta – o decizie informata conduce la o mare satisfactie de utilizare. Credem ca toate aceste aspecte influenteaza utilizarea usii dvs, respectiv ceva ce utilizati in fiecare zi.