In acest moment exista mai multe standarde de comunicare wireless si ideal ar fi sa nu fim nevoiti sa avem  o aplicatie diferita pentru fiecare dispozitiv.

Principalii jucatori din domeniul tehnologiei au incearcat pana acum sa-si impuna propriul protocol de comunicare oferind asistentii lor vocali, dar dupa cum stim,  Alexa nu poate comunica cu Google Assistant sau Siri sau controla dispozitivele Google sau Apple sau invers, iar pana in prezent, nici-un ecosistem nu reusit sa acopere cu succes cat mai multe standarde si dispozitive smart home. Denumit anterior Project CHIP (Connected Home over IP), standardul de interoperabilitate open source cunoscut sub numele de Matter incearca sa umple acest gol. Unii dintre cei mai jucatori din piata, printre care putem enumera pe Amazon, Apple, Google, Philips, Samsung, etc, s-au implicat in stabilirea noului standard, ceea ce poate inseamna ca integrarea optima poate fi in sfarsit demarata.

Ce este Matter?

Matter promite ca va permite ca diferite dispozitive si ecosisteme sa functioneze impreuna. Producatorii de dispozitive vor respecta standardul Matter pentru a se asigura ca dispozitivele lor sunt compatibile cu serviciile smart home si voce, cum ar fi Alexa de la Amazon, Siri de la Apple, Asistentul Google si altele. Pentru cei care construiesc o casa inteligenta, protocolul Matter ar trebui sa va permita sa cumparati orice dispozitiv si sa utilizati asistentul vocal sau platforma pe care o preferati pentru a-l controla.

Primul protocol Matter va utiliza retele ZigBee, Wi-Fi, Thread, Bluetooth Low Energy, etc pentru configurarea dispozitivului. Desi va suporta diverse platforme, veti putea alege asistentii vocali si aplicatiile pe care doriti sa le utilizat si deocamdata nu exista nici-o aplicatie sau asistent central Matter.


Ce face Matter diferit?

Connectivity Standards Alliance (sau CSA, fosta Zigbee Alliance) va mentine standardul Matter. Ceea ce il diferentiaza este amploarea apartenentei sale, dorinta de a adopta si imbina tehnologii diferite fiind si un proiect open source. Cand kit-ul de dezvoltare software va fi gata, companiile interesate il pot folosi fara drepturi de autor pentru a-si incorpora dispozitivele in ecosistemul Matter.

Dezvoltarea din Zigbee Alliance ofera noului standard Matter o baza solida. Aducerea principalelor platforme Smart Home (Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home si Samsung SmartThings) sub aceeasi umbrela constituie ecosistemul mult asteptat, diferiti producatori anuntand deja dezvoltarea unor produse in standardul Matter: incuietori inteligente – August, Danalock este deja disponibila ZigBee & Homekit, incuietoarea Tedee este direct compatibila HomeKit, Yale, etc, iluminare inteligenta Belkin, Cync, GE Lighting, Sengled, Signify (Philips Hue) si Nanoleaf si altele precum Arlo, Eve, LG, etc. In total, exista peste 240 de companii membre.

Cand se va lansa Matter?

Documentatia este in lucru de ani de zile, lansarea trebuia sa fie la sfarsitul anului 2020, dar a fost amanata pentru anul urmator, redenumita Matter si apoi anuntata pentru acest an.

CSA spune ca intarzierea a fost pentru a acoperi mai multe dispozitive si platforme si de a se asigura ca toate vor functiona fara probleme intre ele, existand deja peste 130 de dispozitive si senzori din 16 platforme diferite (OS si chipset-uri).

Standardele actuale Smart Home

Protocoalele actuale de comunicarea wireless, cum ar fi Zigbee, Z-Wave, Samsung SmartThings, Wi-Fi, HomeKit, etc, vor continua sa existe si sa functioneze. Google si Apple isi vor imbina tehnologiile Thread si Weave in Matter Smart Home. Noul standard foloseste, de asemenea, standarde Wi-Fi,  Ethernet si Bluetooth LE pentru configurarea dispozitivelor.

Matter Smart Home nu este o simpla tehnologie wireless si ar trebui sa evolueze si sa se imbunatateasca in timp. Nu va acoperi fiecare dispozitiv sau scenariu, asa ca alte standarde vor continua sa se dezvolte/existe. Cu cat mai multe platforme si standarde se imbina cu protocolul Matter, cu atat potentialul sau de a reusi este mai mare.

Va functiona Matter cu dispozitivele existente?

Unele dispozitive vor functiona cu protocolul Matter dupa o actualizare a firmware-ului, altele nu vor fi niciodata compatibile, in timp ce multe dispozitive care functioneaza in prezent cu Thread, Z-Wave sau Zigbee ar trebui sa poata functiona cu stanadardul Matter fara probleme.

Prima specificatie, Matter 1.0, va acoperi numai anumite categorii de dispozitive, cum ar fi:

  • Incuietori inteligente
  • Becuri si intrerupatoare
  • Prize inteligente
  • Jaluzele si umbrele inteligente
  • Controlere usi de garaj
  • Termostate
  • Controlere HVAC

Camerele si soneriile, aspiratoarele robot si alte dispozitive vor fi probabil acoperite intr-o specificatie ulterioara.


Cum se integreaza hub-urile Smart Home?

Pentru a obtine compatibilitatea cu Matter, unele marci, cum ar fi Philips Hue, isi actualizeaza hub-urile, Samsung cu hub-urile V3 SmartThings, etc. Actualizarea hub-urilor pentru a functiona cu noul standard Matter va permite sa conectati sisteme mai vechi, ceea ce va demonstra ca standardele pot coexista.